Kurser på distans efter ämnesområde läsåret 2018/2019

PEDAGOGIK


Pedagogik är ämnet för dig som vill syssla med frågor om lärande, normer och värden och hur människor utvecklar kunskaper och kompetenser i samspel med varandra och med sin övriga omvärld. I pedagogikämnet står människan som lärande person i centrum och det är framförallt villkoren för detta kunskapande och lärande som utgör pedagogikens studieområde.
  
  
Ämnet har olika inriktningar och kurser: Pedagogik, didaktik, arbetslivspedagogik samt specialpedagogik. Pedagogik handlar om socialisations-, lärande -, och kommunikationsprocesser i familj- och kamratrelationer, inom skola och utbildning, i arbetslivet och i alla de övriga institutioner och organisationer som människor möter i sitt liv. Didaktik handlar bland annat om vilka förutsättningar som behövs för att utforma undervisning och understödja lärprocesser i olika sammanhang och miljöer, till exempel i skolor, i webkurser eller i mentorsrelationer. Kurser inom kunskapsområdet didaktik ingår i de olika lärarprogrammen. De kurser som erbjuds inom kunskapsområdet arbetslivspedagogik riktar sig till dig som är intresserad av pedagogiska processer i dagens arbetsliv - såsom lärande, ledarskap, team-arbete, kompetensutveckling och förändringsprocesser i organisationer. Det arbetslivspedagogiska perspektivet fokuserar särskilt dynamiken mellan organisation, ledare, medarbetare, lärande och förändring på olika arbetsplatser. De kurser som erbjuds inom kunskapsområdet specialpedagogik aktualiserar frågor om delaktighet och alla elevers rätt till likvärdig utbildning. Olika perspektiv på normalitet och avvikelse i pedagogiska sammanhang presenteras och relateras till utbildningspolitiska frågor om demokratisk utbildning. Kurserna inom specialpedagogik syftar till att öka de studerandes medvetenhet om olika synsätt på specialpedagogiska problemområden samt de implikationer som dessa synsätt har. Kunskaper om förebyggande arbete i skolan har en given plats i kurserna.
  
  Gemensamt för alla kurser i pedagogik är att de genomsyras av ett intresse för att diskutera, jämföra, analysera och kritiskt granska olika villkor för lärande.


GRUNDNIVÅ

Fördjupning: G1N
Pedagogik, inriktning arbetslivspedagogik, grundkurs, 30 högskolepoäng
Pedagogik, Att hantera konflikter, 7,5 högskolepoäng
Pedagogik, Ledarskap för organisation och arbetsliv, 7,5 högskolepoäng
Pedagogik, Projektledarutbildning, 7,5 högskolepoäng
Pedagogiska processer i arbetslivet, 7,5 högskolepoäng

Fördjupning: G1F
Pedagogik, Att forska om arbetslivet, 7,5 högskolepoäng
Pedagogik, Coachning och handledning i arbetet, 7,5 högskolepoäng
Pedagogik, Kommunikation och professionella samtal i arbetet, 7,5 högskolepoäng
Pedagogik, Organisation, arbetsmiljö och hälsa, 7,5 högskolepoäng

Fördjupning: GXX
Pedagogik, Handledarutbildning för förskollärare och lärare, 7,5 högskolepoäng