Kurser efter ämnesområden läsåret 2018/2019

SOCIOLOGI


I sociologi studerar du hur samhälleliga strukturer, sociala grupper och det sociala samspelet mellan individer blir till i relation till varandra och i ett samhälleligt sammanhang, hur de binds samman till grupper och samhällen, hur över- och underordningar skapas samt hur detta förändras i tid och rum. Det sociologiska perspektivet används på en rad olika områden. Sociologer studerar till exempel klass- och könstillhörighetens betydelse, välfärd och social utslagning, identitetsbildning, arbetslivets och familjens omvandling, urbana miljöer, sexualitet, sociala rörelsers politiska roll och det mångkulturella samhällets utmaningar.
  Att läsa sociologi innebär att gå på föreläsningar, läsa kurslitteratur, grupparbeta samt delta i seminarier och diskussioner. Centralt är att lära sig använda metoder och teorier för att självständigt inhämta kunskaper om samhället. Dessa redovisar du i temaarbeten och i självständiga arbeten.
  Sociologi ger en allsidig och gedigen samhälls- och beteendevetenskaplig grund för dig som vill arbeta med mänskliga relationer i olika typer av socialt inriktade arbeten eller personalarbete, om du tänker bli utredare, informatör, journalist, omvärldsanalytiker, ämneslärare i sociologi, etcetera.


GRUNDNIVÅ

Fördjupning: G1N
Sociologi, grundkurs, 30 högskolepoäng

Fördjupning: G1F
Sociologi, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng

Fördjupning: G2E
Sociologi, kandidatkurs, 30 högskolepoäng

Fördjupning: GXX
Hållbar utveckling, 30 högskolepoäng
Sociologi, Globaliseringsteori, 7,5 högskolepoäng
Sociologi, Hållbar utveckling och organisationsteori, 7,5 högskolepoäng
Sociologi, Välfärdsstat och samhälle, 7,5 högskolepoäng

AVANCERAD NIVÅ

Fördjupning: A1F
Sociologisk teori, 30 högskolepoäng

Fördjupning: A2E
Sociologi, Självständigt arbete, masterkurs, 30 högskolepoäng