Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan.

Logotype Örebro universitet

Handelshögskolan vid Örebro universitet

Kursplan


Företagsekonomi för restaurang och hotell, Företagets styrning och organisering, grundkurs, 15 högskolepoäng
Business Administration for Restaurants and Hotels, Business Control and Organizing, Basic Course, 15 Credits


Kurskod: FE153G Utbildningsområde: Tekniska området
Samhällsvetenskapliga området
Huvudområde: Företagsekonomi Högskolepoäng: 15
    Ämnesgrupp (SCB): Företagsekonomi
Utbildningsnivå: Grundnivå Fördjupning: G1N
Inrättad: 2014-11-10 Senast ändrad: 2015-03-26
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2015 Beslutad av: Prefekt


Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskap och förståelse

Den studerande ska efter avslutad kurs ha
- förmåga att definiera grundläggande begrepp inom ämnesområdena strategi, ekonomistyrning, organisation och ledarskap
- förmåga att identifiera grundläggande företagsekonomiska problem och möjligheter utifrån en helhetsförståelse inom det företagsekonomiska ämnet
- förmåga att tillämpa modeller och metoder inom kursens ämnesområden strategi, ekonomistyrning, organisation och ledarskap.

Färdighet och förmåga

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna
- kommunicera och presentera ett självständigt arbete
- kritiskt värdera lösningar på företagsekonomiska problem.


Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen behandlar företagets strategi samt hur företaget kan styras mot företagets mål med hjälp av ekonomistyrning och organisatorisk styrning. Kursen har till övervägande del ett internt perspektiv men det externa perspektivet ingår också.

Delkurs 1: Organisation 7,5 hp

För att verksamheter på ett effektivt sätt skall uppnå sina mål krävs organisering och ledning. På delkursen behandlas olika begrepp, modeller och perspektiv för att förstå och kritiskt värdera organisering och ledning av organisationer.

Delkurs 2: Ekonomistyrning 7,5 hp

Utifrån affärsstrategier och överordnade mål utvecklar företag/organisationer sin ekonomiska styrning. På delkursen behandlas olika begrepp och modeller för ekonomisk styrning, så som ansvarsstyrning, budgetering, produktkalkylering, företagsanalys och investeringsbedömning.


Studieformer

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner och obligatoriska seminarier. Delar av kursen är webbaserad.

Föreläsningar: Läraren strukturerar materialet, problematiserar och exemplifierar med utgångspunkt från kurslitteraturen.

Lektioner: Övningsuppgifter av olika slag behandlas. Det kan vara uppgifter av diskussionskaraktär eller rena räkneuppgifter som löses eller diskuteras.

Seminarier: Inlämningsuppgifter i form av case presenteras och diskuteras. Deltagande i seminarier är obligatoriskt.

Delkurserna 1 och 2 kan bedrivas helt eller delvis parallellt, då på halvfart för varje delkurs. Den ordning delkurserna ges kan också varieras.

Inlämningsuppgifterna för de båda delkurserna kan integreras avseende uppgift, arbete, inlämning och slutseminariet.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.


Examinationsformer

Organisation och ledarskap, Skriftlig tentamen, 5 högskolepoäng. (Provkod: 0100)
Individuell skriftlig tentamen.
Organisation och ledarskap, Inlämningsuppgift, 2,5 högskolepoäng. (Provkod: 0200)
Muntlig och skriftlig presentation av uppgift vid seminarium.
Ekonomistyrning, Skriftlig tentamen, 5 högskolepoäng. (Provkod: 0300)
Individuell skriftlig tentamen.
Ekonomistyrning, Inlämningsuppgift, 2,5 högskolepoäng. (Provkod: 0400)
Muntlig och skriftlig presentation av uppgift vid seminarium.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.


Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2010-10-19, dnr CF 12-540/2010) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).

Organisation och ledarskap, Skriftlig tentamen
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Organisation och ledarskap, Inlämningsuppgift
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Ekonomistyrning, Skriftlig tentamen
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Ekonomistyrning, Inlämningsuppgift
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).


På kursen ges något av betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. För slutbetyget Godkänd krävs betyget Godkänd på samtliga skriftliga tentamina och inlämningsuppgifter. För slutbetyget Väl Godkänd krävs utöver kraven för Godkänd dessutom betyget Väl Godkänd med minst tio (10) högskolepoäng.


För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.


Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.


Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.


För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.


Övriga föreskrifter

Restuppgifter ska fullgöras snarast enligt lärares anvisning, dock alltid senast under det läsår kursen ges.


Övergångsbestämmelser

Kursen Företagsekonomi A II, Företagets styrning och organisering, är en fortsättningskurs på Företagsekonomi A I, Företaget och omvärlden.
Från och med Ht15 så har kurserna bytt namn så kursen Företagsekonomi för restaurang och hotell, Företagets styrning och organisering, är en fortsättningskurs på kursen Företagsekonomi för restaurang och hotell, Företaget och omvärlden.


Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Greve, Jan senaste upplaga
Ekonomistyrning: Principer och Praxis
Lund: Studentlitteratur, 592 sidor
Greve, Jan & Peter Öhman Senaste upplagan
Ekonomistyrning: Principer och Praxis Övningsbok
Lund : Studentlitteratur, 298 sidor
Lindkvist, Lars, Bakka, Jörgen F & Fivelsdal, Egil senaste upplaga
Organisationsteori
Stockholm: Liber, 344 sidor


Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

Ytterligare litteratur tillkommer, max 200 sidor.


Se denna kursplan som PDF