Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. |
![]() |
Kursplan |
Företagsekonomi för restaurang och hotell, Företagets styrning och organisering, grundkurs, 15 högskolepoäng | |||
Business Administration for Restaurants and Hotels, Business Control and Organizing, Basic Course, 15 Credits |
Kurskod: | FE153G | Utbildningsområde: | Tekniska området Samhällsvetenskapliga området |
---|---|---|---|
Huvudområde: | Företagsekonomi | Högskolepoäng: | 15 |
Ämnesgrupp (SCB): | Företagsekonomi | ||
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Fördjupning: | G1N |
Inrättad: | 2014-11-10 | Senast ändrad: | 2015-03-26 |
Giltig fr.o.m.: | Höstterminen 2015 | Beslutad av: | Prefekt |
Mål för utbildning på grundnivå
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
(1 kap. 8 § högskolelagen)
Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter avslutad kurs ha
- förmåga att definiera grundläggande begrepp inom ämnesområdena strategi, ekonomistyrning, organisation och ledarskap
- förmåga att identifiera grundläggande företagsekonomiska problem och möjligheter utifrån en helhetsförståelse inom det företagsekonomiska ämnet
- förmåga att tillämpa modeller och metoder inom kursens ämnesområden strategi, ekonomistyrning, organisation och ledarskap.
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna
- kommunicera och presentera ett självständigt arbete
- kritiskt värdera lösningar på företagsekonomiska problem.
Kursen behandlar företagets strategi samt hur företaget kan styras mot företagets mål med hjälp av ekonomistyrning och organisatorisk styrning. Kursen har till övervägande del ett internt perspektiv men det externa perspektivet ingår också.
Delkurs 1: Organisation 7,5 hp
För att verksamheter på ett effektivt sätt skall uppnå sina mål krävs organisering och ledning. På delkursen behandlas olika begrepp, modeller och perspektiv för att förstå och kritiskt värdera organisering och ledning av organisationer.
Delkurs 2: Ekonomistyrning 7,5 hp
Utifrån affärsstrategier och överordnade mål utvecklar företag/organisationer sin ekonomiska styrning. På delkursen behandlas olika begrepp och modeller för ekonomisk styrning, så som ansvarsstyrning, budgetering, produktkalkylering, företagsanalys och investeringsbedömning.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner och obligatoriska seminarier. Delar av kursen är webbaserad.
Föreläsningar: Läraren strukturerar materialet, problematiserar och exemplifierar med utgångspunkt från kurslitteraturen.
Lektioner: Övningsuppgifter av olika slag behandlas. Det kan vara uppgifter av diskussionskaraktär eller rena räkneuppgifter som löses eller diskuteras.
Seminarier: Inlämningsuppgifter i form av case presenteras och diskuteras. Deltagande i seminarier är obligatoriskt.
Delkurserna 1 och 2 kan bedrivas helt eller delvis parallellt, då på halvfart för varje delkurs. Den ordning delkurserna ges kan också varieras.
Inlämningsuppgifterna för de båda delkurserna kan integreras avseende uppgift, arbete, inlämning och slutseminariet.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2010-10-19, dnr CF 12-540/2010) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
På kursen ges något av betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. För slutbetyget Godkänd krävs betyget Godkänd på samtliga skriftliga tentamina och inlämningsuppgifter. För slutbetyget Väl Godkänd krävs utöver kraven för Godkänd dessutom betyget Väl Godkänd med minst tio (10) högskolepoäng.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Grundläggande behörighet.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.
För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.
Restuppgifter ska fullgöras snarast enligt lärares anvisning, dock alltid senast under det läsår kursen ges.
Övergångsbestämmelser
Kursen Företagsekonomi A II, Företagets styrning och organisering, är en fortsättningskurs på Företagsekonomi A I, Företaget och omvärlden.
Från och med Ht15 så har kurserna bytt namn så kursen Företagsekonomi för restaurang och hotell, Företagets styrning och organisering, är en fortsättningskurs på kursen Företagsekonomi för restaurang och hotell, Företaget och omvärlden.
Obligatorisk litteratur
Ytterligare litteratur tillkommer, max 200 sidor.