Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. |
![]() |
Kursplan |
Idrott, Kost för hälsa och träning, 7,5 högskolepoäng | |||
Sport Science, Nutrition for Health and Training, 7.5 Credits |
Kurskod: | ID008G | Utbildningsområde: | Idrottsområdet |
---|---|---|---|
Huvudområde: | Idrott | Högskolepoäng: | 7,5 |
Ämnesgrupp (SCB): | Idrott/idrottsvetenskap | ||
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Fördjupning: | GXX |
Inrättad: | 2014-11-25 | Senast ändrad: | 2015-03-23 |
Giltig fr.o.m.: | Höstterminen 2015 | Beslutad av: | Prefekt |
Mål för utbildning på grundnivå
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
(1 kap. 8 § högskolelagen)
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna
- redogöra för kunskap om kostens betydelse för hälsa, välbefinnande och prestationsförmåga
- redogöra för grundläggande kunskaper inom näringslära
- ange kroppens näringsbehov och näringsintagets betydelse i vila, samt i samband med olika typer av fysisk aktivitet.
- Kroppens energisystem i vila och under fysisk aktivitet
- Grunder i näringslära
- Kostrekommendationer för hälsa
- Kostrekommendationer för träning och prestation
- Kosttillskott - behov och risker
- Olika kostupplägg och dieter
Kursen tillämpar studentaktivt lärande. Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppdiskussioner och praktiska moment.
Undervisning på engelska kan förekomma.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2010-10-19, dnr CF 12-540/2010) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Grundläggande behörighet.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.
För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.
För betyget Väl godkänd (VG) på kursen krävs VG på individuell skriftlig hemtentamen, Kost för hälsa och träning I.
Den parvisa examinationsuppgiften Kost för hälsa och träning - muntlig presentation, 2,5 högskolepoäng, kan om studenten önskar genomföras individuellt
Kurslitteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Vetenskapliga artiklar tillkommer.