Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. |
|
Kursplan |
Miljövetenskap, Livsmedelssystemets roll i en hållbar utveckling, 7,5 högskolepoäng | |||
Environmental Science, The Food System in a Sustainable Development, 7.5 Credits |
Kurskod: | MX110G | Utbildningsområde: | Naturvetenskapliga området |
---|---|---|---|
Huvudområde: | Miljövetenskap | Högskolepoäng: | 7,5 |
Ämnesgrupp (SCB): | Miljövetenskap | ||
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Fördjupning: | G1F |
Inrättad: | 2015-12-02 | Senast ändrad: | 2016-03-30 |
Giltig fr.o.m.: | Höstterminen 2016 | Beslutad av: | Prefekt |
Mål för utbildning på grundnivå
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
(1 kap. 8 § högskolelagen)
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande ha
- bred förståelse om centrala hållbarhetsfrågor och deras kopplingar till mat och måltid på global och lokal nivå, och
- kunskap om projektledning.
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna
- tillämpa ett tvärvetenskapligt förhållningssätt vid analys av livsmedelssystemets roll i en hållbar utveckling,
- med ett vetenskapligt förhållningssätt kommunicera forskningsresultat inom området till allmänhet, myndigheter och näringsliv, och
- planera, genomföra och utvärdera projekt.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har den studerande
- utvecklat en förståelse för hållbarhetsfrågans olika dimensioner samt matens och måltidens roller för att bidra till hållbar utveckling,
- förmåga att söka och värdera relevant vetenskaplig information inom området,
- utvecklat ett undersökande förhållningssätt och ökat sin förmåga till självständigt kunskapssökande och problematiserande, och
- förmåga att självständigt och i grupp tillämpa sitt kunnande i t.ex. arbete med beslutsunderlag och handlingsplaner för miljö och hållbarhet kopplat till mat och måltid inom offentlig sektor och näringsliv.
Kursen behandlar centrala miljö- och hållbarhetsfrågor och deras koppling till mat och måltid, på så väl global som lokal nivå. Under kursen planeras genomförs och utvärderars ett projekt med utgångspunkt i identifierade miljöproblem i livsmedelsförsörjningen. Frågeställningar kring hållbara produktionsmetoder i kombination med hållbara konsumtionsmönster behandlas.
Undervisningen består av grupparbeten, seminarier, workshops och föreläsningar.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2010-10-19, dnr CF 12-540/2010) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Betyg på hel kurs
För att få betyget Väl Godkänt (VG) på kursen som helhet krävs VG på Projekt del 1 och 2 samt deltagande i samtliga obligatoriska moment.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Miljövetenskap, Agroekologi, 15 högskolepoäng och Miljövetenskap, Mat och miljö, 15 högskolepoäng.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.
För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.
Vissa moment i kursen kan ske på annan plats än studieorten och vara förenade med vissa merkostnader för studenten. Studierna kräver funktionell utrustning för de praktiska momenten.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Vetenskapliga tidskrifter samt rapporter på svenska eller engelska kan tillkomma vid kursstart.