Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. |
![]() |
Kursplan |
Förskolepedagogik II, 30 högskolepoäng | |||
Early Years Education II, 30 Credits |
Kurskod: | NO002G | Utbildningsområde: | Undervisningsområdet Verksamhetsförlagd utbildning Tekniska området |
---|---|---|---|
Huvudområde: | - | Högskolepoäng: | 30 |
Annat område: | Naturvetenskaplig omvärldsorientering | Ämnesgrupp (SCB): | Övrigt inom naturvetenskap |
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Fördjupning: | GXX |
Inrättad: | 2016-02-15 | Senast ändrad: | 2018-03-28 |
Giltig fr.o.m.: | Höstterminen 2018 | Beslutad av: | Prefekt |
Mål för utbildning på grundnivå
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
(1 kap. 8 § högskolelagen)
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten visa
- ämneskunskaper inklusive kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, som krävs för yrkesutövningen inom det förskolepedagogiska området,
- kunskaper i ämnesdidaktik inom naturvetenskap och skapande ämnen som krävs för undervisning och lärande inom det förskolepedagogiska området, och
- kunskaper om naturvetenskapliga och estetiska läroprocesser.
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten visa
- ämnesdidaktisk förmåga inom naturvetenskap och skapande verksamhet som krävs för undervisning och lärande inom det förskolepedagogiska området,
- förmåga att ta tillvara barns kunskaper och erfarenheter för att stimulera varje barns lärande och utveckling inom naturvetenskap och skapande ämnen,
- förmåga att självständigt och tillsammans med andra planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisning inom naturvetenskap och skapande ämnen, och
- förmåga att använda digitala verktyg i den pedagogiska verksamheten och att beakta betydelsen av olika mediers och digitala miljöers roll för denna.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten visa förmåga att göra bedömningar
- utifrån naturvetenskapliga, samhälleliga etiska och estetiska aspekter som är relevanta för det förskolepedagogiska området, och
- i avsikt att främja en hållbar utveckling, de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter enligt FN:s barnkonvention.
Delkurs 1, Barns möte med naturvetenskapliga och estetiska lärprocesser, 7,5 hp (Children and Natural Science and Aesthetic Learning Processes, 7.5 Credits)
I delkursen behandlas grunderna i ett naturvetenskapligt förhållningssätt samt hur barn undersöker, lär och kommunicerar om naturen. Ämnesmässigt ligger fokus på upptäckande av olika vanliga svenska naturmiljöer och dess organismer. Grundläggande processer inom skapande ämnen behandlas utifrån naturteman. Delkursen fokuserar även på förskollärarens uppdrag att gynna estetiska och naturvetenskapliga lärprocesser. Förskollärarens profession och förskolans traditioner i förhållande till barns lärande, undersökande av, och kommunikation om omvärlden, diskuteras.
Delkurs 2, Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 hp (Placement Studies, 7.5 Credits)
Delkursen är verksamhetsförlagd och genomförs i förskolan. I kursen fokuseras förutsättningar för barns lärande, undersökande och skapande i förskolans naturvetenskapliga och estetiska verksamheter. Grundläggande kemi och fysik behandlas med utgångspunkt i de bärande idéerna om materia och energi. Vidare ingår att självständigt och tillsammans med andra planera, genomföra och utvärdera verksamhet inom naturvetenskap och skapande ämnen.
Delkurs 3, Utomhusvistelse och hållbar utveckling, 7,5 hp (Outdoor Education and Sustainable Development, 7.5 Credits)
Delkursen relaterar till förskolans uppdrag att medverka till hållbar utveckling. Ett naturvetenskapligt och estetiskt moment behandlar naturen om hösten. Förskollärarens roll i stödjandet och vidgandet av barns erfarenhetsbas och aktörskap behandlas. Utomhusteman belyses ur naturvetenskapligt, estetiskt och internationellt perspektiv. Vidare prövas utomhuspedagogik som metod inom naturvetenskap och skapande ämnen. I delkursen ingår också förskollärarens roll att planera och utföra säkra utomhusvistelser liksom naturens roll i förskolans pedagogiska verksamhet.
Delkurs 4 Naturvetenskap och estetiska gestaltningsformer (Natural Science and Aesthetic Forms of Interpretation, 7.5 Credits)
Innehållet i delkursen fokuseras på hur upplevelser av den fysiska omgivningen kan uttryckas och hur estetiska uttrycksformer kan vara meningsskapande i naturvetenskapliga lärprocesser. Genom att använda estetiska uttrycksformer och IKT kommuniceras olika slag av berättelser. I delkursen behandlas också hur universum och vårt solsystem ser ut och fungerar. Barns rätt till likvärdigt bemötande inklusive barns rätt att utvecklas på samma villkor avseende intressen, lek och skapande oberoende av genus och etnicitet etc. behandlas. Delkursen berör även förskollärarens roll att utmana olika föreställningar om barns intressen och förmågor.
Föreläsningar, seminarier, exkursioner, verksamhetsförlagd utbildning och praktiska/estetiska moment.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2010-10-19, dnr CF 12-540/2010) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Betyg på hel kurs
För att erhålla betyget Väl Godkänd (VG) på hel kurs krävs VG omfattande minst 12 högskolepoäng.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Utbildningsvetenskaplig kärna I, inriktning förskola, 30 högskolepoäng och Lek, utveckling och lärande, 15 högskolepoäng från Förskolepedagogik I, 30 högskolepoäng.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.
För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Innan påbörjad VFU ska utdrag ur belastningsregistret överlämnas till rektor eller motsvarande vid den skola där den studerande har sin VFU-placering.
För verksamhetsförlagd utbildning inom förskollärarprogrammet 210 högskolepoäng har den studerande rätt till endast en förnyad prövning (Dnr CF 52-153/2006, Dnr CF 52-154/2006). Vid ej godkänd VFU skall handläggningen av studentens rätt till förnyad VFU handläggas i enlighet med Samverkansdokumentet bilaga 5. Begränsning av antalet tillfällen för verksamhetsförlagd utbildning, Riktlinjer för stödåtgärder. Lärarutbildningsverktyget finns på: https://vfu.oru.se/lp/ .
Örebro universitet har tecknat avtal om samverkan kring verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med skolhuvudmän i regionen (Dnr CF 59-214/2010). Avtalen innebär att VFU skall göras inom skolhuvudmännens ansvarsområde. Den studerande anmäler önskemål om VFU-placering genom Lärarutbildningsverktyget (LUV), som nås via https://vfu.oru.se/. För att kunna anmäla önskemål om VFU-placering måste den studerande använda den e-postadress som tilldelats av universitetet. Örebro universitet beslutar om slutlig VFU-placering utifrån anmälda önskemål. Beslutet kan avvika från önskemålen.
Den studerande som är antagen till förskollärarprogrammet ska anmäla önskemål inom förskolan.
Den verksamhetsförlagda utbildningen fullgörs inom ramen för en arbetsvecka enligt lärares arbetstidsavtal.
Kostnader för resor, exempelvis till och från exkursioner, studiebesök och andra lärtillfällen, kan tillkomma.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Delkurs 1: Obligatorisk litteratur
Artiklar, digitala resurser och annat relevant material tillkommer efter lärares anvisning, max 500 sidor.