Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan.

Logotype Örebro universitet

Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Kursplan


Omvärldsanalys I, avancerad nivå, 30 högskolepoäng
Private and Public Intelligence I, Second Level, 30 Credits


Kurskod: SK2044 Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området
Huvudområde: Statskunskap Högskolepoäng: 30
    Ämnesgrupp (SCB): Statsvetenskap
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Fördjupning: A1N
Inrättad: 2010-11-09 Senast ändrad: 2012-03-27
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2012 Beslutad av: Prefekt


Mål

Mål för utbildning på avancerad nivå

Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,
- ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
- utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
- utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.

(1 kap. 9 § högskolelagen)

Kursens mål

Kursen syftar till att ge en mångvetenskaplig och djupgående förtrogenhet gällande omvärldsanalyser av centrala samhällsförändringar.

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs skall studenten ha förvärvat avancerad kunskap och förståelse om
- teorier och metoder för att analysera samhällsförändringar, och
- centrala samhälleliga förändringsprocesser.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs skall studenten ha förvärvat avancerad förmåga och färdighet att
- urskilja, tolka och värdera olika typer av omvärldsanalytiska problemställningar,
- motivera val av teorier och metoder på ett klart och systematiskt sätt,
- självständigt och kritiskt kunna diskutera omvärldsanalytiska begrepp, frågor och teorier,
- visa insikt om vetenskaplig kunskaps betydelse i samhället och visa förmåga att identifiera behovet av vetenskaplig kunskapsutveckling för omvärldsanalys inom särskilt några centrala samhällsfält, och
- ha utvecklat ett allmänt kunskapskritiskt förhållningssätt och kritisk reflektion över olika metodologiska angreppssätt för omvärldsanalys.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska efter genomgången kurs ha förvärvat en avancerad förmåga att
- göra analyser av omvärldsförändringar utifrån ett synliggjort och medvetet valt analysperspektiv, och
- tillämpa och fördjupa omvärldsanalytiska perspektiv på samhällsförändringar som kan utgöra en stabil grund för framtida arbetsuppgifter som utredare t.ex. i utredningsväsende, organisationsliv, större företag, branschorgan samt medie- och lobbyföretag.


Kursens huvudsakliga innehåll

Omvärldsanalys handlar om att identifiera, analysera och värdera samhällsförändring i en komplex omvärld. Kursen ger teorier och analysinstrument för att beskriva och förstå sociala och politiska orsaker till utveckling och förändring samtidigt som betydelsen av ett historiskt perspektiv betonas för att kunna ge underlag för organisatoriskt strategi- och förändringsarbete.

Delkurs 1: Introduktion, 7,5 högskolepoäng
(Introduction to Foresight Activities, 7,5 credits)

Delkursen ger en grundläggande introduktion till den historiska såväl som teoretiska och begreppsliga framväxten av omvärldsanalyser. I delkursen presenteras hur dessa idag kan definieras med ett samhällsvetenskapligt fokus. Deras praktiska och strategiska relevans för olika verksamheter och sektorer i samhället betonas särskilt. Några olika metoder för omvärldsanalys exemplifieras. I delkursen behandlas också centrala, allmänna samtidshistoriska och ekonomisk-historiska förändringar liksom metoder och teorier för att förstå dem. Genom praktiska övningar tränas studenter i att kritiskt granska och värdera historiska framställningar samt tillämpa vedertagna vetenskapliga metoder som källkritik och textanalys för att belysa aktuella problem ur ett historiskt perspektiv.

Delkurs 2: Befolkningsförändringar , 7,5 högskolepoäng
(Population Changes in a Geographical Perspective, 7,5 credits)

Momentet behandlar befolkningsförändringar i ett geografiskt perspektiv, och befolkningsutvecklingens betydelse för samhälls- och välfärdsfrågor . I momentet ingår grundläggande demografi samt migration och annan form för rörlighet, i lokalt, regionalt och globalt sammanhang. Ett viktigt inslag i kursen handlar om hur befolkningsprognoser kan användas som omvärldsanalytiskt instrument. I delkursen ingår en övning i datorbaserad kartritning (GIS) kopplad till befolkningsprognoser.

Delkurs 3: Sociala förändringar, 7,5 högskolepoäng
(Societal Changes, 7,5 credits)

Detta moment analyserar miljömässiga förändringsperspektiv och relationen mellan människa-natur, familjelivets förändringar, arbetslivets förändringar och utbildningssystemets förändringar i modern tid. Perspektivet vilar på omvärldsanalys och scenariometodik och kommer även in på tänkbara framtidsscenarier. Fokus ligger på strukturella villkor och tendenser som är centrala för utvecklingen inom dessa områden.

Delkurs 4: Politiska förändringar, 7,5 högskolepoäng
(Political Changes, 7,5 credits)

I denna delkurs behandlas politiska regimförändringar och olika faktorer som bidrar till regimförändringar. Vi har just upplevt en omfattande demokratiseringsvåg i Östeuropa, och omfattande demokratirörelser i Nordafrika och Mellanöstern liksom i flera asiatiska länder. I delkursen analyseras och diskuteras också de breda kulturella och värdemässiga förändringar som äger rum globalt i takt med industrialismens och moderniseringens värdemönster förändras, i en eventuell global övergång till post-materialistiska värderingar, där livsstil, autonomi, miljö och identitet är viktigare än materiell standard. Delkursen tar också upp nya politiska kanaler och arenor på internet och i sociala medier; i den digitala tidsåldern formas politiska institutioner, aktiviteter och relationer av den framväxande informationstekniken. Kursmomentet utrustar studenterna med teoretiska begrepp, empiriska kunskaper och samhällsvetenskapliga metoder för att identifiera, kritiskt granska och värdera nutida strömningar och processer av politisk förändring. Delkursen betonar också metodfrågor och kunskap om databasen World Value Survey, som dels behandlas i kurslitteraturen men dels också används i laborationer och övningsuppgifter.


Studieformer

Undervisningen sker på samtliga delkurser i form av föreläsningar, seminarier, fallstudier och gruppövningar. Deltagande i seminarier är obligatoriskt. Vid eventuell frånvaro från obligatoriskt undervisningstillfälle beslutar examinator om ersättningsuppgift eller om studenten ska göra om momentet vid ett senare kurstillfälle.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.


Examinationsformer

Introduktion, 7,5 högskolepoäng. (Provkod: 0500)
Hemtentamen.
Befolkningsförändringar, 7,5 högskolepoäng. (Provkod: 0600)
Grupparbeten och individuella skriftliga inlämningsuppgifter.
Sociala förändringar, 7,5 högskolepoäng. (Provkod: 0700)
Grupparbeten och individuella skriftliga inlämningsuppgifter.
Politiska förändringar, 7,5 högskolepoäng. (Provkod: 0800)
Grupparbeten och individuella skriftliga inlämningsuppgifter.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.


Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2010-10-19, dnr CF 12-540/2010) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).

Introduktion
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Befolkningsförändringar
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Sociala förändringar
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Politiska förändringar
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.


Särskild behörighet och andra villkor

90 högskolepoäng i successiv fördjupning i ett huvudområde där ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng ska ingå. Dessutom krävs Svenska kurs B från gymnasiet, eller motsvarande.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.


Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.


För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.


Övriga föreskrifter

Betyg på hel kurs
För slutbetyget Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd på minst 22.5 högskolepoäng.

Tid för examination
Om tidpunkten för examination inte hålls beslutar examinator hur examinationen ska genomföras, samt i förekommande fall tidsram för den.

Komplettering för godkänt betyg
Examinator kan bestämma att den studerande som inte godkänts på kursen får utföra kompletterande uppgifter i stället för helt omprov. Kompletteringsuppgiften ska lämnas in till läraren inom en vecka efter det att betyget Underkänd har delgivits den studerande.


Övergångsbestämmelser

.


Kurslitteratur och övriga läromedel

Delkurs 1: Obligatorisk litteratur

Andersson, Jenny; Björkman, Jenny & Humlesjö, Inger (2007)
Välfärdsstatens skräpvind. Historiska spår i dagens välfärdspolitik
Lund : Studentlitteratur, 119 sidor
Bauman, Zygmunt (1994)
Auschwitz och det moderna samhället
Göteborg: Daidalos, urval, ca 200 sidor
Frankelius, Per (2001)
Omvärldsanalys
Malmö: Liber Ekonomi, urval av ca 100 sidor
Globaliseringsrådet (2009)
Bortom krisen. Om ett framgångsrikt Sverige i den nya globala ekonomin.
Ds 2009:21, tillgänglig på nätet, 115 sidor
Lundqvist, Torbjörn (2009)
Strategisk omvärldsanalys vid myndigheter
Institutet för framtidsstudier Arbetsrapport 2009:10, tillgänglig på nätet, 30 sidor
Pillkahn, Ulf (2008)
Using Trends and Scenarios as Tools for Strategy Development: Shaping the Future of Your Enterprise
Erlangen: Publicis Corporate Publishing, ca 400 sidor
Sund, Bill (2000)
Det långa 70-talet: en omvärldsanalys
Stockholm: Agora, e-bok, ca 100 sidor

Delkurs 2: Obligatorisk litteratur
Bailey, Adrian (2005)
Making Population Geography
London: Arnold, 226 sidor
Frändberg, Lotta, Thulin, Eva & Vilhelmson, Bertil (2005)
Rörlighetens omvandling: om resor och virtuell kommunikation - mönster, drivkrafter, gränser
Lund: Studentlitteratur, 149 sidor
Hedberg, Charlotte & Malmberg, Bo (2010)
Transnationell migration
Kapitel 1 i Social Rapport 2010, Socialstyrelsen, 25 sidor. Nedladdningsbar från Socialstyrelsen.se
Malmberg, Bo & Sommestad, Lena (red.) (2002)
Befolkning och välfärd. Perspektiv på framtidens välfärdspolitik
Stockholm: Institutet för framtidsstudier/LO, s. 18-56 och 79-106, 67 sidor

Delkurs 3: Obligatorisk litteratur
Future Agriculture: Livestock, Crops and Land Use. A Strategic Programme for Research
Uppsala: SLU, (2010), http://www.slu.se/Documents/externwebben/centrumbildningar-projekt/framtidens-lantbruk/fa-forskningsprogram.pdf
Allvin, Michael (2006)
Gränslöst arbete: socialpsykologiska perspektiv på det nya arbetslivet
Malmö: Liber, 188 sidor
Azar, Christian (2009)
Makten över klimatet
Stockholm: Bonnier pocket, 222 sidor
Beck, Ulrich & Beck-Gernsheim, Elisabeth (2002)
Individualization. Institutionalized Individualism and its Social and Political Consequences
London. Sage publications ltd., valda delar, ca 100 sidor
Bergh, Andreas (2010)
Vad gör kvalitet med utbildning? Om kvalitetsbegreppets skilda innebörder och dess konsekvenser för utbildning
Örebro: Örebro universitet, 317 sidor
Giddens, Anthony (1995)
Intimitetens omvandling : sexualitet, kärlek och erotik i det moderna samhället
Nora: Nya Doxa, valda delar, 185 sidor
Moran, Emilio F. (2006)
People and Nature: an Introduction to Human Ecological Relations
Oxford: Blackwell, 218 sidor

Delkurs 4: Obligatorisk litteratur
Berglund, Sten et al. (2001)
Challenges to Democracy: Eastern Europe Ten Years after the Collapse of Communism
Cheltenham, Edward Elgar, 180 sidor
Chadwick, Andrew (2006)
Internet and Politics: States, Citizens, and new Communication Technologies.
New York: Oxford University Press, ca 400 sidor
Inglehart, Ronald & Welzel, Christian (2005)
Modernization, Cultural Change, and Democracy. The Human Development Sequence
Cambirdge, Cambridge University Press, kan användas även senare upplagan, 300 sidor
Norris, Pippa (ed.) (1999)
Critical Citizens. Global Support for Democratic Governance
Oxford: Oxford University Press, ca 300 sidor
Rose, Richard; Mishler, William & Haerpfer, Christian (1998)
Democracy and its Alternatives. Understanding post-Communist Societies
Baltimore: The John Hopkins University Press, 270 sidor


Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

Delkurs 3, Sociala förändringar, tillkommer ytterligare litteratur om ca 400 sidor.
Delkurs 4, Politiska förändringar, tillkommer artiklar och övningsmaterial ca 200 sidor.


Se denna kursplan som PDF