Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan.

Logotype Örebro universitet

Institutionen för beteende- social- och rättsvetenskap

Kursplan


Nya medier och IT-rätt, avancerad nivå, 15 högskolepoäng
New Media and IT Law, Second Cycle, 15 Credits


Kurskod: JU108A Utbildningsområde: Juridiska området
Huvudområde: Rättsvetenskap Högskolepoäng: 15
    Ämnesgrupp (SCB): Juridik och rättsvetenskap
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Fördjupning: A1N
Inrättad: 2014-12-12 Senast ändrad: 2015-10-01
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2016 Beslutad av: Prefekt


Mål

Mål för utbildning på avancerad nivå

Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,
- ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
- utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
- utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.

(1 kap. 9 § högskolelagen)

Kursens mål

Kursens mål är att ge studenten fördjupad kunskap om europeisk och internationell media rätt och dess allmänna principer samt att introducera de trender och rättsliga ramverk/regelverk som avser nya mediafenomen kopplade till internet, mobilitet och sociala medier.
Vid kursens slut ska studenterna ha ingående förståelse av de regelverk och principer som berör media och nya mediaområden/-sektorer.
Studenterna kommer även kunna utvärdera förhållandet mellan rätt och nya media kritiskt samt utvärdera och reflektera över de rättsliga och sociala faktorer/frågor som påverkar produktion och användning av ny teknik.
Vid kursens slut ska studenterna ha utvecklat förmåga och kapacitet att självständigt granska och värdera litteratur, och få de centrala metoder inom Nya Medier, Medier, och IT-rätt.
Vid kursens slut ska studenterna visa fördjupad insikt om den roll som Nya Medier, Medier, och IT och demokrati och kunna diskutera betydelsen av medier som ett verktyg som påverkar olika lagar i vårt samhälle.


Kursens huvudsakliga innehåll

Tekniska framsteg ger efterverkningar i samhället vilket i sin tur också påverkar rätten på ett praktiskt och teoretiskt plan. I kursen läggs särskilt fokus på de rättsliga frågor som uppkommer till följd av online-distribution av digitalt innehåll och digitala tjänster (t.ex. peer-to-peer), och dessa frågors inverkan på samhället i stort och kommersiella seder och bruk.
Kursen behandlar mediasektorns viktigaste europeiska och internationella regelverk. Särskild uppmärksamhet ägnas åt såväl den rättsliga behandlingen av media i den europeiska inre marknaden, tryckfriheten, fria rörligheten avseende varor och tjänster som public service och demokrati i nya media.
Kursen behandlar förhållandet mellan media och primär EU-rätt, såsom Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, unionsfördragen och de grundläggande friheterna i förhållande till media, såsom yttrandefriheten och rätten att tillhandahålla tjänster. Såväl sekundär EU-rätt och internationell rätts förhållande till media och internet kommer att diskuteras på kursen.
Skatterättsliga frågor studeras också i samband med elektronisk handel, och digital leverans.
I syfte att skapa fördjupad insikt och förståelse av den nutida mediarätten och de förändringar som den genomgår, inklusive tillkomsten av nya rättigheter och skyldigheter, som rätten till glömska kommer även nya mediarättsliga utvecklingslinjer, som utvecklingen inom sociala media, att behandlas på kursen.
Uppmärksamheten riktas också ägnas åt den historiska utvecklingen av Internet och Medier. Det pedagogiska syftet med denna strategi är att bli medvetna om hur tekniken kan ändra lagen.


Studieformer

Föreläsningar, enskilda uppgifter, seminarier och skriftlig PM-uppgift.
Seminarieinstruktioner och uppgifter läggs ut på Blackboard. Närvaro, aktivt deltagande vid seminarierna samt genomförande av individuella muntliga eller skriftliga uppgifter utgör kursobligatorier.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.


Examinationsformer

Skriftlig examination, 10 högskolepoäng. (Provkod: 0100)
Skriftlig PM-uppgift med muntlig presentation.
Obligatoriska uppgifter, 5 högskolepoäng. (Provkod: 0200)
Max 5 seminarier och individuella uppgifter.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.


Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2010-10-19, dnr CF 12-540/2010) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).

Skriftlig examination
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).
Obligatoriska uppgifter
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).


Studenternas resultat beräknas i kreditpoäng. Maximalt kan studenten erhålla 100 kreditpoäng för hela kursen. Av dessa kan erhållas:
- max 50 kreditpoäng från PM-uppgift med muntlig presentation
- max 50 kreditpoäng från seminarier och individuella uppgifter

Resultaten från ovan nämnda examinationer adderas och läggs till grund för något av betygen: Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).

För att erhålla betyget godkänt (B) krävs det att summan av de adderade kreditpoängen uppnår 60 kreditpoäng. För att erhålla betyget Ba krävs det 80 kreditpoäng. För att erhålla betyget AB krävs det 90 kreditpoäng.

För att kunna uppnå betyget godkänt (B) för hela kursen krävs det att samtliga obligatoriska moment är avklarade och godkända, gränsen för godkänt (B) på seminarier och individuella uppgifter respektive promemoria är 30 kreditpoäng på vardera. Gränsen för Icke utan beröm godkänd (Ba) på seminarier och individuella uppgifter respektive promemoria är 40 kreditpoäng på vardera. Gränsen för Med beröm godkänd (AB) på seminarier och individuella uppgifter respektive promemoria är 45 kreditpoäng på vardera.


För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.


Särskild behörighet och andra villkor

Avklarad grundnivå, 180 högskolepoäng på Juristprogrammet. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.


Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.


För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.


Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Betyget sätts med utgångspunkt från ett poängsystem baserat på närvaro och aktivitet, utförda uppgifter och seminarier samt den skriftliga PM-uppgiften.

Dispens från tregradig betygskala enligt rektorsbeslut (148/2005).


Övergångsbestämmelser

Kurs som har upphört eller väsentligt förändrats till innehåll eller omfattning kan tenteras vid tre tillfällen inom 12 till 18 månader efter det att förändringen genomförts.


Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Murray, Andrew Senaste upplagan / Last edition
Information Technology Law: The Law and Society
Oxford Publisher, 640 sidor
Perry Keller Senaste upplagan / Last edition
European and International Media Law, Liberal Democracy, Trade, and the New Media,
Oxford Publisher, 500 sidor


Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

Relevanta artiklar omfattande ca 750 sidor för seminarierna anges i början av kursen på Blackboard./ Relevant articles and materials of approximately 750 pages for the seminars will be listed on Blackboard at the beginning of the course.


Se denna kursplan som PDF